14.03.2021 tarihinde Genç Matematikçiler Topluluğu'nun düzenlemiş olduğu ' 14 Mart Dünya Pi Günü' konulu online konferans gerçekleştirildi. Dünyanın pek çok yerinde her yıl 3’üncü ayın 14’üncü günü olan 14 Mart dünya “Pi Günü” olarak kutlanıyor. Bunun sebebi 3.14 ün Pi nin ilk rakamları olmasıdır. Konferansa Matematik Bölüm öğretim üyeleri ve öğrencilerinin  yanı sıra Eğitim fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri de  katılım gerçekleştirdiler.

İlk kez 1998 yılında San Francisco Exploratorium'da ünlü bir fizikçi olan Larry SHAW tarafından kutlanan Pi Günü, Türkiyede ilk kez 2007 senesinde kutlanmıştır.

Peki nedir bu Pi sayısı ?

Pi sayısı , bir dairenin çevresinin çapına bölümü ile elde edilen matematik sabiti. İsmini, Yunanca περίμετρον (çevre) sözcüğünün ilk harfi olan π den alır. Pi sayısı, Arşimet sabiti ve Ludolph sayısı olarak da bilinir.

Pi sayısı aslında çok basit bir temele sahiptir ve değiştirilemez bir sabit orandır. Fakat aynı zamanda Pi sayısı bir irrasyonel sayı olduğundan, hiçbir zaman sonlu bir tamsayı düzeninde ifade edilemez ve virgülden sonra sonsuz sayıda tekrarsız rakam içerir. Babilliler'den beri ortadoğu ve akdeniz uygarlıklarının pi sayısının varlığından haberdar oldukları bilinmektedir. Farklı antik uygarlıklar pi sayısı için farklı sayıları kullanmıştır.

Online Konferans

14 Mart 2021